Ήλιος-καρκίνος του δέρματος

Η τελευταία έρευνα σχετικά με την σχέση “Ήλιος-καρκίνος του δέρματος”

Υπάρχει μια σχέση χωρίς αμφιβολία, όμως η σύνδεση προϋποθέτει την υπερβολική έκθεση στον ήλιο δηλαδή όταν καιγόμαστε, όχι απλός παίρνω χρώμα. Δεν ζούμε χωρίς έκθεση στον ήλιο,χωρίς βιταμίνη D!

Οι καρκίνοι του δέρματος χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες :

1) Μελάνωμα
2) Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
3) Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Το μελάνωμα είναι από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Το μελάνωμα είναι συχνά μια ιάσιμη μορφή καρκίνου αν εντοπιστεί νωρίς. Η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, στα χρόνια της εφηβείας αυξάνει τον ρίσκο μελανώματος. Μέχρι τα 19-20 έχει πάρει πλέον τον ρίσκο και δεν τον αλλάζει τίποτα. Ούτε αυξάνει και δεν μειώνεται απο εκεί και πέρα.

Ενώ το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα θεωρείται ο πιο συνηθισμένος καρκίνος του δέρματος και αυξάνει εφόρου ζωής κάθε φορά που καιγόμαστε στον ήλιο.
Αυτό το είδος του καρκίνου του δέρματος αναπτύσσεται αργά και σπάνιος δίνει μεταστάσεις, έτσι δεν θεωρείται απειλητικός για τη ζωή.

Ακανθοκυτταρικά καρκινώματα: άγνωστη η σχέση με τον ήλιο.

Είναι σημαντικό :
1) να μην καιγόμαστε στον ήλιο!!

2) δεν αντικαταστούμε ένα πρόβλημα με ένα άλλο, δηλαδή πιο προσεκτική επιλογή αντηλιακών εφόσον ελάχιστα πραγματικά προστατεύουν απο τις ακτινοβολίες που σχετίζονται με το καρκίνο συν το οτι οι ίδιες εμπεριέχουν καρκινογόνες ουσίες.
Χρησιμοποίησε πάντα αντηλιακό με 30 δείκτη προστασίας, σωστής επιλογής, αποφεύγεται την πολύ έντονη έκθεση στον ήλιο, προσοχή με τα σολάριουμ.
Αν παρατηρήσεις σε κάποιο σημείο του δέρματος σου μια βλάβη που μεγαλώνει, ματώνει, αλλάζει εμφάνιση ή απλά δεν υποχωρεί με τον καιρό επισκέψου τον ιατρό σου.