Αλοιφές επούλωσης

Αγαπητοί φίλοι, θέλω να σας μιλήσω για κάτι που όλοι σας με ρωτάτε: Τι αλοιφές πρέπει να βάζουμε στην τομή που επουλώνει μετά απο χειρουργείο. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και κατανοητός. Πρώτον, δεν έχω δει καμία μελέτη που να μου συγκρίνει ενα ικανό αριθμό τραυμάτων που χρησιμοποιούσαν μια συγκεκριμένη αλοιφή με ασθενείς που δεν την χρησιμοποίησαν και εκείνοι που την χρησιμοποίησαν σε ενα σημαντικό ποσοστό, να είχαν καλύτερη ουλή μετά απο τουλάχιστον έναν χρόνο. Απο κει και πέρα όλα είναι εικασίες, θεωρίες, βασισμένα σε μερική αλήθεια και βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση.
Θα ήθελα να γνωρίζετε οτι η επούλωση είναι μια διαδικασία ενός έτους. Η τομή θα περάσει την οξέα φάση του οιδήματος και μελανιάσματος, που κρατάει περίπου 2-3 εβδομάδες. Μετά αρχίζει η χρόνια φάση όπου η τομή θα κοκκινίσει, θα σκληραίνει , θα συρρικνωθεί, θα τραβάει και θα είναι ευαίσθητη σε κάποιο βαθμό. Μετά τους δυο μήνες σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρούν όλες οι παραπάνω ενδείξεις και συνεχίζει η εσωτερική, αργή φάση της επούλωσης, η οποία δεν είναι πλέον ορατή. Τονίζω οτι η παραπάνω διαδικασία χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο!
Αν μια αλοιφή δεν
α) συντομεύει ουσιαστικά αυτή την διαδικασία και
β) δεν βοηθάει στην αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων στην επούλωση, επόμενος δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό.
“Η σύμπτωση δεν είναι αιτία”

Η παραπάνω εξήγηση δεν σημαίνει οτι δεν μπορούμε να βάλουμε κάτι σε κάποια στάδια της επούλωσης ή οτι δεν θα έκανε κανένα καλό κάποια αλοιφή, αλλά δίκη μου προσωπική γνώμη είναι να μην έχουμε παράλογες προσδοκίες και να μην κινούμαστε με ψευδαισθήσεις.

Είναι σημαντικό :
1) να μην καιγόμαστε στον ήλιο!!

2) δεν αντικαταστούμε ένα πρόβλημα με ένα άλλο, δηλαδή πιο προσεκτική επιλογή αντηλιακών εφόσον ελάχιστα πραγματικά προστατεύουν απο τις ακτινοβολίες που σχετίζονται με το καρκίνο συν το οτι οι ίδιες εμπεριέχουν καρκινογόνες ουσίες.
Χρησιμοποίησε πάντα αντηλιακό με 30 δείκτη προστασίας, σωστής επιλογής, αποφεύγεται την πολύ έντονη έκθεση στον ήλιο, προσοχή με τα σολάριουμ.
Αν παρατηρήσεις σε κάποιο σημείο του δέρματος σου μια βλάβη που μεγαλώνει, ματώνει, αλλάζει εμφάνιση ή απλά δεν υποχωρεί με τον καιρό επισκέψου τον ιατρό σου.